Růže bez trní existuje - v jiném světě

17. ledna 2013 v 11:25 | cvs |  Téma týdne

Velbloudi si rádi pochutnávají na ostnatých keřích, které jim drásají jazyk a jejich vlastní krev jim chutná velmi sladce. Užívají si své vlastní krve, příjímají to jako radost.


Na tomto obrázku je to jasně vidět. A ještě detail:

Stejně tak člověk , který bere omamné látky. Tyto chemické látky, ať už původu přírodního nebo umělého, ho pomalinku, postupně, nenápadně zabíjí, ale chutná to sladce, je to nektar, je to extáze......Říká se: na začátku jako med, na konci jako jed.
Mezi omamné látky patří takové látky, které nejsou přímo potřeba k udržování těla a které mají na mysl a tělo povzbuzující nebo naopak tlumící účinek. Do této skupiny se zahrnuje vše počínaje čajem, kávou, kakaem (tyto tři obsahují kofein), tabákem, lihovinami a konče tvrdými drogami. Bezpočet lidí je dnes závislých na nějakých omamných látkách, ať už pro povzbuzení nebo pro zapomenutí na utrpení. Ale každý vnější pozorovatel chápe, že taková úleva je pouze dočasná. Místo toho po sobě tyto zlozvyky zanechávají škodlivé následky. Poškozují zdraví, způsobují různé tělesné a mentální problémy, předčasné stárnutí, poruchy soustředění apod. Tyto neduhy brání duchovnímu pokroku tím, že osobu spoutávají hmotnou připoutaností a zároveň rozrušují mysl, kterou pak nelze zaměřit na meditaci. Užívání drog postupně ničí čistotu. Dosvědčují to podmínky, ve kterých žijí alkoholici a lidé závislí na drogách. Samozřejmě čím jsou omamné látky silnější, tím více prohlubují své účinky, ale statistiky ukazují, že závislost na těch lehčích látkách postupně vede k vážnějším závislostem.

Touha po intoxikaci naznačuje, že lidé postrádají uspokojení. Jenže účinek omamné látky brzy vyprchá a vědomí se opět dostává do svého původního stavu nespokojenosti. Jak ale zmiňují světci dávné Indie, tupé vědomí není původním rozpoložením bytosti. Ke skutečné povaze vnitřního já patří vzrůstající transcendentální blaženost. Tuto radost můžeme zakoušet, když se vlastní já spojí se Svrchovaným Já. Duchovní věda Véd popisuje Boha jako zásobárnu veškeré blaženosti. Pomocí systému meditace může vlastní já dosáhnout Svrchovaného Já. Velcí mystici toto popsali jako ponoření se do oceánu blaženosti. Tato blaženost je tak intenzivní, že dalece překoná jakoukoli tzv. radost tohoto světa. Přitom se nejedná o nějakou neosobní energetickou explozi, ale o vzájemné radostné výměny mezi vlastním já a Svrchovaným Já. Hlavní technikou pro probuzení vnitřního zdroje blaženosti je mantra meditace.Více zde

Alkohol je pro nervový systém jed. Jelikož se mísí jak s vodou, tak i s tukem, proniká do nervových buněk. Člověk se může stát chronickým alkoholikem, aniž by vykazoval nějaké symptomy opilosti. Alkoholismus může začít pouhým společenským připíjením. Lidé jsou ale naivní. Stačí jim reklama, trochu nátlaku výše postavených a průměrný občan udělá cokoli. Lidé se ale ohánějí tím, že i velcí světci, emblémy střízlivosti, požívali alkoholické nápoje. Ale taková prohlášení nejsou ničím podložená. Vezměme za příklad Bibli a Ježíše Krista. V těch dobách se všem produktům vinné révy říkalo víno, ať už bylo fermentované nebo ne. V hebrejštině a chaldejštině se používá pro víno třináct různých slov a v řečtině čtyři. V řečtině se běžně užívalo slovo oinos. Toto slovo odpovídá hebrejskému yain, latinskému vinum, a českému víno. Víno v klasickém biblickém použití ale pouze označovalo šťávu z vinné révy. Podle profesora Samuela Leeho z Cambridgské univerzity toto slovo neoznačovalo kvašený opojný nápoj, ale hustý sirup, který se vyráběl svařováním. Byl skladován tak, aby nepodlehl fermentaci. Mazali ho na chleba nebo ředili vodou. Byl to tehdy velice oblíbený nápoj.

Proč bychom měli přijímat, že učitel vědomí Boha, nejvyšší úrovně reality, by schvaloval intoxikaci, únik od reality? Jak absurdní! Bible nám říká, že omamné nápoje jsou návykové (Přísloví 23:35), vedou k násilí (Přísloví 4:17) a odvracejí od Boha (Ámos 6:6).

Problémy nepřinášejí jen drogy a alkohol, ale i cigarety, káva a dokonce i čaj. Uznávaný PhD. David A. Phillips poznamenává: "Požívání čaje, kávy, kakaa a masa způsobuje postupné hromadění oxalických kyselin, které jsou v nich obsaženy. Kyseliny poškozují ledviny, vytvářejí různé krystaly a ledvinové kameny." Kofein je sice docela běžná, "povolená" látka, kterou obsahuje mnoho potravin. V největší míře ji obsahuje asi káva (šálek kávy 90-150 mg), dále černý nebo zelený čaj (30-70 mg), cola (30-45 mg), čokoláda, kakao a v poslední době tzv. Energy drinky. Po přechodné radostné náladě přichází zlom, závislost a deprese. To je obecně problém všech omamných látek. "Nahoře" dlouho zůstat nemůžete. Brzy spadnete a jste na tom jako na začátku, spíše ještě hůř. Jen jste ztratili čas a peníze.
Dále můžeme zmínit ekonomický aspekt. Káva, tabák, kakao apod. (tzv. tržní plodiny s velice malou nebo žádnou výživnou hodnotou) se musí někde pěstovat. Kolonizátoři pro svůj vlastní zisk zavedli do jim podřízených zemí plantážové zemědělství. Nyní jsou země třetího světa pěstováním těchto plodin ekonomicky svázány. Na produkci těchto plodin závisí jejich přežití. Země využívaná k pěstování těchto plodin by ale mohla dodávat potravu pro podvyživenou místní populaci. Místo toho tam ale lidé hladoví, aby si ti z bohatších zemí mohli dopřávat kávu, cigarety atd., které svým poživatelům paradoxně způsobí jen spousty zdravotních potíží.
Část článku pochází z http://harekrsna.cz/cvs/2007/intoxikace
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama